Back to School

Vandaag zijn ook alle scholen in onze regio weer begonnen. De zes weken zomervakantie zijn voorbij gevlogen…. Mijn praktijk was niet helemaal gesloten; enkele leerlingen zijn alweer drie weken bezig en ook heb ik enkele intakegesprekken gevoerd.

Maar deze week zie ik alle leerlingen weer. Het wordt een jaar vol afwisseling. De jongste leerling is 5 en de oudste wordt 14 jaar. De meeste leerlingen die ik de komende tijd ga begeleiden zitten in de bovenbouw van de basisschool. Zij krijgen begeleiding bij technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen.  Ook help ik een leerlinge bij wiskunde en rekenen in het vmbo. Dit schooljaar voor het eerst een leerling met een dyslexieverklaring en een jonge leerling die al erg met letters en woordjes lezen bezig is. En ik merk dat ik juist die afwisseling erg leuk vind.

De afgelopen weken heb ik veel boeken gelezen. En hier ook veel afwisseling. Eindelijk tijd voor de boeken die ik al een tijd wilde lezen (Ventoux en Ferrara) en veel kinder- en jeugdboeken om mijn leerlingen nog beter te kunnen begeleiden bij het kiezen van het juiste boek. Handig dat je zo gemakkelijk boeken kunt reserveren bij de openbare bibliotheek. In de vakantie heb ik ook gelegenheid gehad om lekker rond te struinen in verschillende (kinder)boekenwinkels.

De zomervakantie heb ik tevens benut om nieuwe spelmaterialen te verzamelen en zelf te maken. Zo kan ik weer goed van start in het nieuwe jaar.  Ik heb me weer eens flink verdiept in het metriek stelsel, de breuken en staartdelingen. Waar lopen mijn leerlingen tegenaan en hoe gaan ze weer vol zelfvertrouwen aan de slag….

Sinds het begin van dit jaar kom ik elke week een paar uurtjes bij een gezin waar lezen en schrijven niet vanzelf gaan. De ouders, beide jaren geleden gevlucht uit Afghanistan, hebben veel moeite met de Nederlandse taal. Ook voorlezen is daarom erg lastig. Ik help moeder met de taal, leer haar schrijven en formulieren invullen. Haar dochter in groep 7 help ik bij spelling. De jongste twee kinderen lees ik elke week voor en samen doen we woordenschatspelletjes. Als ik weer naar huis ga, zit er altijd een vers gekookte maaltijd in mijn tas. Het geeft mij veel voldoening om dit gezin te kunnen en mogen helpen. Dit zal ik ook komend schooljaar blijven doen.

Het nieuwe schooljaar kan weer beginnen. En hoe fijn is het dat mijn praktijk echt loopt. Dat ouders mijn praktijk weten te vinden. Naast de mantelzorg voor mijn echtgenoot met daarbij ziekenhuisafspraken, controles en een staaroperatie op korte termijn, ga ik weer met frisse moed aan het werk met mijn leerlingen en mag ik weer ervaren hoe belangrijk het is dat kinderen gezien worden, dat ze weer zelfvertrouwen krijgen en merken dat lezen opeens wel lukt. Hoe gaaf is het om kinderen weer te zien lachen en te zien groeien. Dit is echt genieten.

Mijn hoofd zit weer vol nieuwe ideeën, nieuwe plannen, nieuwe uitdagingen…….

Ik wens iedereen een fijn en succesvol schooljaar 2019-2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *