Back to School

Vandaag zijn ook alle scholen in onze regio weer begonnen. De zes weken zomervakantie zijn voorbij gevlogen…. Mijn praktijk was niet helemaal gesloten; enkele leerlingen zijn alweer drie weken bezig en ook heb ik enkele intakegesprekken gevoerd.

Maar deze week zie ik alle leerlingen weer. Het wordt een jaar vol afwisseling. De jongste leerling is 5 en de oudste wordt 14 jaar. De meeste leerlingen die ik de komende tijd ga begeleiden zitten in de bovenbouw van de basisschool. Zij krijgen begeleiding bij technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen.  Ook help ik een leerlinge bij wiskunde en rekenen in het vmbo. Dit schooljaar voor het eerst een leerling met een dyslexieverklaring en een jonge leerling die al erg met letters en woordjes lezen bezig is. En ik merk dat ik juist die afwisseling erg leuk vind.

De afgelopen weken heb ik veel boeken gelezen. En hier ook veel afwisseling. Eindelijk tijd voor de boeken die ik al een tijd wilde lezen (Ventoux en Ferrara) en veel kinder- en jeugdboeken om mijn leerlingen nog beter te kunnen begeleiden bij het kiezen van het juiste boek. Handig dat je zo gemakkelijk boeken kunt reserveren bij de openbare bibliotheek. In de vakantie heb ik ook gelegenheid gehad om lekker rond te struinen in verschillende (kinder)boekenwinkels.

De zomervakantie heb ik tevens benut om nieuwe spelmaterialen te verzamelen en zelf te maken. Zo kan ik weer goed van start in het nieuwe jaar.  Ik heb me weer eens flink verdiept in het metriek stelsel, de breuken en staartdelingen. Waar lopen mijn leerlingen tegenaan en hoe gaan ze weer vol zelfvertrouwen aan de slag….

Sinds het begin van dit jaar kom ik elke week een paar uurtjes bij een gezin waar lezen en schrijven niet vanzelf gaan. De ouders, beide jaren geleden gevlucht uit Afghanistan, hebben veel moeite met de Nederlandse taal. Ook voorlezen is daarom erg lastig. Ik help moeder met de taal, leer haar schrijven en formulieren invullen. Haar dochter in groep 7 help ik bij spelling. De jongste twee kinderen lees ik elke week voor en samen doen we woordenschatspelletjes. Als ik weer naar huis ga, zit er altijd een vers gekookte maaltijd in mijn tas. Het geeft mij veel voldoening om dit gezin te kunnen en mogen helpen. Dit zal ik ook komend schooljaar blijven doen.

Het nieuwe schooljaar kan weer beginnen. En hoe fijn is het dat mijn praktijk echt loopt. Dat ouders mijn praktijk weten te vinden. Naast de mantelzorg voor mijn echtgenoot met daarbij ziekenhuisafspraken, controles en een staaroperatie op korte termijn, ga ik weer met frisse moed aan het werk met mijn leerlingen en mag ik weer ervaren hoe belangrijk het is dat kinderen gezien worden, dat ze weer zelfvertrouwen krijgen en merken dat lezen opeens wel lukt. Hoe gaaf is het om kinderen weer te zien lachen en te zien groeien. Dit is echt genieten.

Mijn hoofd zit weer vol nieuwe ideeën, nieuwe plannen, nieuwe uitdagingen…….

Ik wens iedereen een fijn en succesvol schooljaar 2019-2020.

Ralfi Light

Als remedial teacher geef ik een aantal leerlingen leesbegeleiding. Afhankelijk van het leesniveau van de leerling bekijk ik welk interventieprogramma het meest geschikt is. De meest gekozen interventieprogramma’s zijn Connect, Ralfi of Ralfi Light.

Connect is een interventieprogramma voor beginnende lezers in groep 3 en de echt zwakkere lezers in groep 4 om het technisch lezen te verbeteren. Connect is ontwikkeld door Anneke Smits en bestaat uit drie delen. In een volgend blog zal ik hierover meer vertellen.

Ralfi is een interventieprogramma dat geschikt is voor leerlingen in groep 4 die de spellende leeshandeling beheersen maar traag blijven lezen. Ralfi staat voor:

R(repeated) A (assisted) L (level) F (feedback) I (interactie)

Het doel van Ralfi is het verbeteren van de vloeiendheid van het lezen om daardoor een hoger leesniveau te krijgen. Bij Ralfi gaan leerlingen relatief moeilijke teksten herhaald lezen onder begeleiding van een leerkracht of remedial teacher die ondersteunt en feedback geeft. De betekenis en beleving staan centraal en daarom is het belangrijk dat de leerlingen de tekst begrijpen. De teksten, die gebruikt worden, passen bij de belevingswereld van de leerlingen. Hierbij kan gekozen worden voor fictie of non-fictie. Drie of vier keer per week wordt dezelfde tekst in een klein groepje gelezen. Belangrijk is dat er voldoende ondersteuning wordt geboden in de vorm van voorlezen, koorlezen, voorzeggen en herhalen. Het is aan te bevelen om met niet-Avi-ingedeelde boeken of teksten te werken. De leerlingen vinden het vaak geweldig dat ze eindelijk echte boeken kunnen lezen. Ze doen succeservaringen op en de snelheid waarmee woorden uit het geheugen worden opgeroepen verbetert. (Smits en van Koeven, 2014)

Ralfi Light

Voor leerlingen die het AVI-niveau E4 hebben bereikt is Ralfi Light een goede interventie. Eind groep 4 of vanaf begin groep 5 vinden zwakke lezers het echt niet fijn om steeds teksten te herhalen; lezen wordt saai en de leesmotivatie verdwijnt.

Het doel van Ralfi light is leerlingen te lanceren in een boek zodat ze gemotiveerd raken om zelf het boek verder te lezen. De leerling kiest samen met mij een boek dat zij graag zou willen lezen. Bij deze interventie lees ik een bladzijde voor en daarna leest zij de bladzijde samen met mij. We praten over de inhoud van het boek. Zo lezen we enkele bladzijden en help ik de leerling op weg in het boek. Als ik merk dat de leerling voldoende “in” het boek zit, kan zij zelfstandig thuis het boek verder lezen. In tegenstelling tot Ralfi wordt bij Ralfi Light niet herhaald.

Ik werk met serieboeken of meerdere boeken van dezelfde schrijver. De series van Vivian den Hollander zijn erg in trek bij mijn leerling uit groep 4.

De leerling kent na één boek uit de serie de hoofdpersonen en zit veel sneller weer in het verhaal bij het volgende deel. Ik vind het geweldig om te zien dat leerlingen zo veel leeskilometers maken en succeservaringen opdoen.

Meer weten over Connect of Ralfi? Neem een kijkje op https://ikkanlezen.wordpress.com/connect/  of raadpleeg het boek Dyslectische kinderen leren lezen (Anneke Smits en Tom Braams, 2019).

Voor meer informatie over mijn werkwijze kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Zomerdip

Straks begint de zomervakantie weer en vaak vergeten kinderen te blijven lezen.  In groep 3 en 4 willen de meeste leerlingen erg graag leren lezen, maar na de zomervakantie blijkt hun leesontwikkeling te stagneren en zijn ze niet echt meer gemotiveerd om te blijven lezen. Dit noemen we de zomerdip of leesdip. Daarom is blijven lezen heel belangrijk. Uiteraard is het ook erg goed om lekker te zwemmen of buiten te spelen. Toch zijn er veel mogelijkheden om ook in de vakantie gewoon te blijven lezen. Hieronder geef ik een aantal tips om kinderen te motiveren om te lezen.

  1. Is jouw kind fan van een tablet? Met de vakantiebieb-app kan hij of zij gratis boeken lezen. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn.

https://www.onlinebibliotheek.nl/vakantiebieb.html

2. Ga je met de auto op vakantie? Dan zijn luisterboeken een goede manier om op de achterbank lekker te luisteren naar je favoriete boek.

3. Uitgeverij Zwijsen heeft voor kinderen van groep 1 t/m 4 een soort zomerse adventskalender gemaakt. Iedere dag kan uw kind GRATIS een luikje openmaken. Er zijn leuke activiteiten, luisterfragmenten of spelletjes die te maken hebben met lezen.

https://www.zwijsen.nl/zomerse-adventskalender-leesluikjes-schrijf-je-in

4. Speel leuke spelletjes zoals 30 Seconds, Weetjeskwartet of de spellen van Dolfje Weerwolfje, De Gorgels of Meester Kees.

5. Kies op een regenachtige dag samen met uw kind een recept uit en ga samen het gerecht maken.

6. In de boekhandel zijn vaak goedkope boekjes met woordzoekers, puzzels en stripverhaaltjes. Zo is uw kind op een speelse manier toch met lezen bezig.

7. Misschien heeft uw kind op school een leesbingo kregen om te lezen. Laat uw kind op deze manier regelmatig even 10 minuten lezen. Succes verzekerd.

8. Er zijn ook speciale Zomerlezen-tijdschriften te koop voor leerlingen in groep 1/2 , 3 en 4.

Hebt u vragen over de zomerdip? Stel gerust uw vraag (info@praktijkleesjewijs.nl )

Hebt u belangstelling voor een zomerleespakket voor uw kind.

Praktijk Lees je Wijs maakt leuke leesoefenpakketjes voor kinderen tot groep 5.

Mail of bel (079-3616351) naar de praktijk en u kunt binnenkort een pakket op maat bij de praktijk komen ophalen.

Woordenschat

Regelmatig krijg ik vragen van ouders hoe ze hun kind kunnen helpen bij begrijpend lezen. Allereerst is het belangrijk dat er regelmatig wordt voorgelezen en dat kinderen zelf leeskilometers maken. Ook het samen spelen van spelletjes als 30 seconds en kwartetten draagt bij aan een grotere woordenschat, die onontbeerlijk is om een tekst goed te begrijpen. Zoek samen met de kinderen een recept en ga een heerlijk gerecht maken of bakken. Nauwkeurig lezen is nodig om de juiste hoeveelheden en ingrediënten te gebruiken. In mijn praktijk heb ik deze week ook ondersteuning gegeven aan een leerling van groep 6 om de woordenschat te vergroten. We hebben samen de betekenis van spreekwoorden en gezegden geoefend. Veel kinderen vinden dit lastig. Op school moeten de kinderen meestal na de uitleg oefeningen maken op papier. Ik probeer juist een andere manier te zoeken. Hiervoor gebruik ik het IKEA-rad van fortuin, een memory en quizvragen over spreekwoorden. Succes verzekerd!